Reconciling food security and bioenergy: priorities for action

FireShot Capture 66 -  - http___onlinelibrary.wiley.com_doi_10.1111_gcbb.12366_epdf1

Abstract

Understanding the complex interactions among food security, bioenergy sustainability, and resource management requires a focus on specific contextual problems and opportunities. The United Nations’ 2030 Sustainable Development Goals place a high priority on food and energy security; bioenergy plays an important role in achieving both goals. Effective food security programs begin by clearly defining the problem and asking, ‘What can be done to assist people at high risk?’ Simplistic global analyses, headlines, and cartoons that blame biofuels for food insecurity may reflect good intentions but mislead the public and policymakers because they obscure the main drivers of local food insecurity and ignore opportunities for bioenergy to contribute to solutions. Applying sustainability guidelines to bioenergy will help achieve near- and long-term goals to eradicate hunger. Priorities for achieving successful synergies between bioenergy and food security include the following: (1) clarifying communications with clear and consistent terms, (2) recognizing that food and bioenergy need not compete for land and, instead, should be integrated to improve resource management, (3) investing in technology, rural extension, and innovations to build capacity and infrastructure, (4) promoting stable prices that incentivize local production, (5) adopting flex crops that can provide food along with other products and services to society, and (6) engaging stakeholders to identify and assess specific opportunities for biofuels to improve food security. Systematic monitoring and analysis to support adaptive management and continual improvement are essential elements to build synergies and help society equitably meet growing demands for both food and energy.

Access the report.

Sobre Antonio Carlos Teixeira

Jornalista, pós-graduado em Ciências Ambientais (UFRJ); 20 anos de experiência na área de comunicação, jornalismo, edição de livros, revistas, sites, blogs e gestão de equipes; consultor/formador do primeiro Curso de Comunicação e Jornalismo Ambiental promovido pelo Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento (PNUD, São Tomé e Príncipe, setembro 2014); integrante da Delegação Oficial da Câmara Brasil Alemanha para visita à IFAT Entsorga 2010 (Feira Internacional de Água, Esgoto, Lixo e Reciclagem), em Munich (Alemanha); organizador e coautor do livro “A Questão ambiental – Desenvolvimento e Sustentabilidade (Rio de Janeiro: Funenseg, 2004); autor de artigos, palestrante e mediador (congressos, debates, painéis) nas áreas de comunicação, seguro, meio ambiente, educação ambiental e sustentabilidade; coautor do projeto “Proposta de ações de educação ambiental para a Ilha Primeira, Barra da Tijuca – RJ” (Brasil, 2005); editor, videomaker e jurado de festivais de cinema ambiental.
Esse post foi publicado em Climate Change, Economia Verde-Green Economy, Food Security, Renewable Energy, Sustainability e marcado , , , , . Guardar link permanente.

Deixe uma resposta

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair / Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair / Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair / Alterar )

Foto do Google+

Você está comentando utilizando sua conta Google+. Sair / Alterar )

Conectando a %s